Aegidium

Theater.

Het gebeurt niet vaak dat een bepaalde plek je met verstomming slaat. Dat is nochtans het geval met Aegidium, een sterk staaltje van architectuur van 3.260 m².
De eclectische gevel doet niet vermoeden dat er een exuberante stijl achter schuilgaat. Het pand beschikt nochtans over gigantische vertrekken met een interieur waar Art Nouveau- en Art Deco-elementen in elkaar versmelten. Maar de Moorse zaal, omgebouwd tot filmzaal in 1933, is ongetwijfeld het summum.
Bekijk foto's

Usine Scaf

Fabriek.

Deze fabriek was actief in de automotive sector. Het was een toeleverancier van enkele grote automerken.
Bekijk foto's

Usine Justice

Fabriek.

Deze fabriek werd in 1912 gebouwd. In 1937 werd het complex overgenomen door een fabrikant uit Eeklo, die het textielbedrijf omvormde tot stoomvellenbereiderij en aan de kop een woning toevoegde. De vellenfabriek bleef tot 1954 actief.
In 1958 werd Sogeta overgenomen door één van haar schuldeisers, de Rotterdamse vellenhandelaar en leerlooier Christiaan Vrijmoed, die het bedrijf onder dezelfde naam voortzette. De groep Sogeta groeide in de jaren 1960-70 uit tot een belangrijke internationale speler, die in België verschillende vestigingen telde en op haar hoogtepunt ongeveer 200 mensen tewerkstelde. Door de ineenstorting van de Europese vellen- en bontsector in de jaren tachtig moest het bedrijf in 1988 stopgezet worden. In dat jaar werd de technische installatie verwijderd, en sindsdien worden de gebouwen als stapelruimten gebruikt.
Hedendaags kijkt er niemand meer om naar de auto’s of het verlaten fabriekspand. Er heeft een tijd lang een broer naast gewoon van de huidige eigenaar maar ook die is inmiddels verhuisd!
Bekijk foto's

Chapelle de Mineurs

Kapel.

De kapel werd gebouwd tussen 1936 en 1937 in de buurt van een grote cementfabriek die nu niet meer bestaat. Het is gebouwd in Art-deco stijl.
Bekijk foto's

Shutter Island

Psychiatrische instelling.

De instelling was in samenwerking met een nabijgelegen universiteit. Er was kort na de eerste wereldoorlog een tekort aan voorzieningen voor mannelijke psychiatrische patienten. In 1928 werd het domein aangekocht door de broeders van Liefde. Dit was eerst een hoeve met bijhorende landerijen. In 1932 was de officiële opening van de nieuwe instelling voor ruim 800 patienten. Op dit moment heeft het domein een totale oppervlakte van 64 hectare. Het domein is nog steeds actief en goed onderhouden, op twee gebouwen na.
Bekijk foto's

X-Press

Drukkerij.

Het oudste gedeelte van deze drukkerij gaat terug tot 1922. Het complex staat al leeg van 2006. Het woonhuis brandde volledig af in 2012.
Bekijk foto's

Chateau Tristeste

Kasteel.

Het kasteel werd gebouwd in de late 18e eeuw. Het is gelegen op een terrein van een uit de 15e eeuw genoemd bolwerk. Het werd beschadigd door een brand in 1850. Het kasteel is in Lodewijk XVI-stijl, het is opgericht op verzoek van de laatste heren van dit dorp temidden van weilanden. Het was beschermd, maar is onlangs van de beschermingslijst gehaald.
Bekijk foto's

Chateau Noisy

Kasteel.

Dit neogotische kasteel werd gebouwd in de jaren 60 van de negentiende eeuw, maar was pas voltooid begin de jaren 1900. Na de Tweede Wereldoorlog kwam dit eerst deels en daarna volledig in handen van de NMBS. Zij maakten er een vakantieverblijf voor schoolgroepen en jeugdbewegingen van. Begin de jaren 90 van de vorige eeuw kwam het leeg te staan, waarna het verval snel is ingetreden.
Bekijk foto's

Petit Echelle

Meubelzaak.

Ooit was dit een bloeiende meubelzaak, maar na jaren leegstand neemt de natuur stilletjes aan het terrein terug. Het is ook de uitvalsbasis van de graffiti artiest Pete One.
Bekijk foto's

Hotel au Paradis

Voormalige topzaak.

Een voormalige topzaak. Dit bestond uit een hotel, restaurant, wellness-gedeelte, mooie tuin met wijngaarden en zelfs een landingsplaats voor een helikopter. De zaakvoerder verdween met de noorderzon, de zaak ging failliet en staat sindsdien te verkommeren. Er waren tientallen themakamers met luxueuze badkamers.
Bekijk foto's

Hofstade

Voormalig openluchtzwembad.

De grote vijvers op het domein dateren van begin de jaren 1900. Men besliste toen om een verhoogde spoorlijn aan te leggen en daarvoor had met massa's aarde nodig. Nadat de putten volgelopen waren met water kreeg het gebied spontaan een recreatieve functie. Vanaf 1932 werd Hofstade-Plage of Hofstade-Bains opengesteld voor recreatie en werd een deel ingericht als recreatiezone. In 1933 werd dit officieel geopend door Koning Albert I.
Op het domein waren oorspronkelijk een wielerbaan, tennisvelden, een rolschaatspiste, restaurants, café's en drankgelegenheden. Er was ook het grote opneluchtzwembad van 100 op 50 meter. Er waren 200 omkleedruimtes, een verhoogde promenade en een groot boothuis.
In 1990 werd dit zwembad buiten dienst geplaatst. Dit had vooral te maken met de strengere veiligheidsvoorschriften. Sedertdien staat dit te verkommeren.
Bekijk foto's

Hasard Cheratte

Steenkolenmijn.

De steenkolenmijn van Hasard Cheratte bestond uit 4 mijnschachten. De eerste put werd gegraven in 1850. De mijn bleef in werking tot in 1977. In de jaren 30 van de vorige eeuw werkten 1500 mensen in de mijn en bedroeg de dagproductie 1000 ton. Bij de sluiting werkten nog 590 mensen.
De wasserij en de terrils zijn verdwenen, maar de meeste andere gebouwen staan er nog. De drie schachttorens staan nog overeind. Het mijncomplex is echter zwaar in verval geraakt. Enkel schacht 4 is gerestaureerd.
Bekijk foto's

La Chartreuse

Voormalig fort.

Dit fort werd opgericht voor de verdediging van een grote Belgische stad. Het werd gebouwd door de Nederlanders begin de jaren 1800. Het fort speelde ook een grote rol tijdens de verdediging van deze stad tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het werd ook gebruikt door de Duitsers als gevangenis, in beide Wereldoorlogen. Het fort werd volledig aan de natuur overgelaten sedert begin de jaren 1980.
Bekijk foto's

Eylenbosch

Dit was een brouwerij.

Dit is een eind 19de-eeuwse geuze- en lambiekbrouwerij. Deze brouwerij behoorde toe aan de familie Van Cutsem. De brouwerij werd eind de jaren tachtig overgenomen door Brouwerijen De Keersmaeker (dat later overgenomen werd door Alken Maes). De site is verlaten sedert 2004. De brouwerij is bijna volledig ontmanteld. Ze werd ook een tijdje gebruikt door airsofters. Maar in 2012 overleed een speler toen hij door een vloer zakte. Daardoor werd de site volledig verboden voor toegang.
Bekijk foto's

Villa Venetia

Herenhuis.

Dit herenhuis werd gebouwd in de late 18e eeuw door een rijke plaatselijke familie.
In de jaren 30 werd een vleugel verkaveld en opgesplitst in verschillende gebouwen.
Het gebouw deed dienst als hotel en is ook beschermd. Het staat al een hele tijd leeg, maar in december 2015 verscheen een artikel dat dit zal omgevormd worden tot een ontmoetingsplaats voor kunstminnaars en kunstenaars.
Bekijk foto's

Mahery

Schip.

Dit schip ligt ergens in een Belgische haven. Het weegt 187 ton en is gebouwd in 1976. Het is van Russische makelij. Het is een zogenaamd TUG schip.
Bekijk foto's

F1 Circuit

Voormalig formule 1 circuit.

De restanten van wat ooit een Formule 1 circuit was. Tussen de jaren 20 en 60 werden er 14 Grand Prix op het circuit gereden.
Het circuit sloot in 1972 wegens financiële moeilijkheden. Begin 2000 werd het grootste gedeelte van het circuit gesloopt. Een vrijwilligersorganisatie probeert het resterende nog te behouden en onderhouden.
Bekijk foto's